• 1402/07/10
  • - تعداد بازدید: 255
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
اهمیت مصرف غذاهای دریایی بر سلامت بدن

اهمیت مصرف غذاهای دریایی بر سلامت بدن

مصرف غذاهای دریایی از اهمیت ویژه ای برای بدن برخوردار است و می تواند تاثیرت مختلفی بر سلامتی­مان بگذارد. گوشت آبزیان  کم چرب و سرشاز از امگا 3 و دیگر املاح معدنی است. از مصرف آن ها غافل نشوید.

غذاهای دریایی ارزش غذایی بسیار بالایی دارند. آبزیان منبع خوبی از پروتئین با ارزش بیولوژیکی بالا بوده و حاوی مقادیر کافی از اسیدهای آمینه ضروری می­باشند که با میزان اسید آمینه ضروری گوشت قرمز برابری می­کند. پروتئین گوشت ماهی در مقایسه با سایر پروتئین های حیوانی در وزن برابر مقدار مشابه­ای پروتئین با کیفیت بالا دارد. گوشت های قرمز که منبع خوب پروتئین هستند حاوی کلسترول و چربی اشباع بالایی نیز می­باشند اما گوشت ماهی علی رغم اینکه از نظر اسیدهای آمینه ضروری و پروتئین با کیفیت بالا منبع غنی به شمار می رود حاوی کلسترول و چربی اشباع نیست و از طرفی به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب غیراشباع امگا-3 با جلوگیری از لخته شدن خون در داخل عروق در بهبود سلامت قلب و سیستم عروقی بدن بسیار مفید است. اسیدهای چرب امگا-3 در گروه اسیدهای چرب ضروری می باشند که دریافت رژیمی آنها برای بدن ضروری است و مصرف دو بار در هفته ماهی برای رفع نیاز به امگا-3 مهم است.

گوشت آبزیان نسبت به سایر گوشت ها هضم پذیری بهتری دارند. میزان هضم پذیری گوشت ماهی بین 89 تا 96 درصد می باشددرحالیکه این مورد درباره گوشت مرغ وگاو 87 تا 90 درصداست. گوشت آبزیان منبع بسیار خوبی از مواد معدنی مختلف مانند ید، سلنیم، آهن، کلسیم و منیزیم است و از نظر ویتامین های A و D و همچنین ویتامین های محلول در آب بویژه ویتامین B12غنی است. ویتامین B12 در خونسازی و عملکرد طبیعی سیستم عصبی ضروری است. گوشت ماهی برخلاف گوشت حیوانات خونگرم منبع خوبی از ویتامین D است و توجه به دریافت آن در همه گروه های سنی بویژه کودکان در سنین رشد بسیار ضروری است. گوشت آبزیان نسبت به سایر گوشت ها منبع بهتری از ید و سلنیم است.مواد  معدنی دیگری مانند آهن، منیزیم، گوگرد، روی، فلوئور و پتاسیم نیز در گوشت ماهی یافت می شود. یدیکی ازعناصرمهم وضروری برای فعالیت غده تیروییداست که درمتابولیسم طبیعی بدن نقش قابل توجهی دارد. کمبود ید باعث بزرگی غده تیروئید و بیماری گواتر می شود. در زنان باردار نیز کمبود شدید ید، عقب افتادگی فیزیکی و مغزی را در نوزادان به همراه دارد. زنان باردار نیز مانند سایر افراد جامعه به مصرف دو بار در هفته ماهی نیاز دارند اما بیش از این مقدار توصیه نمی­شود. سلنیم یکی ازعناصرضروری ومهم برای متابولیسم وسیستم ایمنی بدن است که درحفاظت سلول­هاوبافت­های بدن نقش قابل توجهی دارد. بطوریکه این ماده با اثرآنتی اکسیدانی خود نقش چشمگیری درپیشگیری ازسرطان دارد و درجلوگیری از تاثیرسموم برکبدموثراست. میگووماهی به لحاظ دارابودن سلنیم نسبت به گوشت قرمز ومرغوب برتری دارند. این عنصرهمچنین درجلوگیری از پیری زودرس موثراست. آبزیان همچنین منبع بسیار عالی از فسفر هستند که ماده مغذی فسفر همراه با کلسیم در تشکیل استخوان و بهبود رشد ضروری است. اسیدهای چرب غیراشباع که از سرعت هضم بالایی نیز برخوردار می باشند در ماهی به میزان زیادی وجود دارد. (ماهی منبع غنی از اسیدهای چرب غیراشباع است که این نوع چربی قدرت هضم پذیری بالایی دارد). وجود اسید چرب غیر اشباع امگا-3 مانند DHA و EPA در گوشت و روغن آبزیان یک عامل مهم و اساسی در تبدیل ماهی و سایر آبزیان به غذای سالم شده است.

اسیدهای چرب غیر اشباع امگا-3 در ماهی و میگو نقش ضد التهابی دارند و در پیشگیری از اختلالاتی مانند ورم مفاصل، آرتروز و التهاب روده نقش دارند. مصرف ماهی و قرار دادن آن در برنامه غذایی روزانه باعث کاهش خطر گرفتگی عروق کرونر قلب و سکته مغزی می شود. اسید چرب امگا-3 مانند DHA و EPA تأثیر ویژه ای در کاهش بیماری های روانی و افسردگی، کاهش سردردهای میگرنی، آلزایمر و اختلالات بیش فعالی در کودکان دارد. بنابراین در حفظ سلامت مغز و سیستم عصبی بدن نقش دارد و در افزایش ضریب هوشی کودکان نقش دارد. علاوه براین بدلیل اینکه بیماری های مشترک بین انسان وآبزیان بسیارپایین ترازبیماریهای مشترک بین انسان ودام است گوشت آبزیان سالم تر از گوشت دام و طیور می باشد. درصد اسیدهای چرب غیراشباع در ماهیان آب شور بیشتر از ماهیان آب شیرین است. ماهیان چرب مانند ساردین و هوور دارای مقادیر زیادی ویتامین محلول در چربی هستند. ماهیان خانواده کپور نیز غنی از فسفر هستند. سرانه مصرف آبزیان در ایران 10 کیلو و 200 گرم است که بیشترین میزان مصرف آن در مناطق ساحلی شمالی و جنوبی کشور است. از علل مصرف پایین ماهی و عدم استقبال مصرف آن طعم و بوی خاص ماهی است که برای برخی از افراد نامطلوب است. می توان هنگام پخت ماهی از ادویه جات معطر مانند پودر آویشن،مرزه،ترخون،ریحان و سایر سبزیهای معطر استفاده کرد که بوی نامطلوب ماهی کاهش یابد.

واحد بهبود تغذیه جامعهشبکه بهداشت و درمان شهرستان آباده

  • گروه خبری : اخبار,پیام سلامت
  • کد خبری : 89131
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید