• 1402/06/11
  • - تعداد بازدید: 200
  • زمان مطالعه : 25 دقیقه

سوالات متداول در مورد ایدز

سوالات متداول در مورد ایدز

 ایدز چیست؟

ایدز AIDS یعنی بیماری نقص ایمنی اکتسابی ، یک بیماری عفونی مزمن است که توسط ویروسی بنام HIV ایجاد میشـود که باعث آسیب به سیستم ایمنی بدن می گردد.

HIV  چیست و چگونه به سیستم ایمنی بدن آسیب می رساند؟

HIV یا ویروس نقص ایمنی انسان وقتی وارد بدن می شود به داخل سلولهای ایمنی یا سلولهای دفاعی بدن می رود، خـودش با استفاده از این سلولها و در درون آنها تکثیر یافته و آنها را نابود می کند و با کاهش سلولهای دفـاعی بـدن ، سیسـتم ایمنـی

بدن تضعیف می کند. این ویروس با ورود به بدن تا آخر عمر دربدن می ماند.

اگرسیستم ایمنی بدن ضعیف شود چه اتفاقی می افتد؟

وقتی سیستم ایمنی بدن ضعیف می شود قدرت و توانایی بدن در برابر عوامل خارجی و عفونتها کاهش یافته در نتیجه فرد بـه عفونتهای مختلف (ریوی ، اسهالی ، پوستی) شدید و بعضی از سرطانهای نادر مبتلا می شود .

چه مدت طول می کشد تا سیستم ایمنی بدن فردآلوده به عفونت HIV ضعیف شود ؟

فاصله زمانی بین ورود ویروس به بدن و ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن مرحلۀ عفونت یا دورة بدون علامت می گویند.

در دوره بدون علامت فرد ظاهری کاملاً سالم دارد وهیچ علامت خاصی ندارد و فقط با انجام آزمایش خون مخصوص HIV می توان عفونت را تشخیص داد. طول مدت این دوره در افراد مختلف ، متفاوت است وممکن است کمتر از یک سال تا بیش از 10 سال بعد از ورود ویروس به بدن باشد.

- اهمیت دورة بدون علامت درچیست؟

اهمیت دورة بدون علامت در این است که بدانیم از ظاهر افراد نمی توان متوجه شد که به عفونت HIV مبتلا هسـتند یـا نـه، مرد یا زن، جوان یا پیر ، هیکل درشت، اندام زیبا، تمیز و بهداشتی و وسواس بودن و نداشتن علامت دلیـل برنداشـتن عفونـت

نیست. پس با هر سن و جنس و هیکلی که هستیم اگر رفتار پرخطر درگذشته داشته ایم ممکن است عفونت را داشته باشیم و برای انجام آزمایش مراجعه کنیم  و به یاد داشته باشیم، هر فرد زن یا مرد، با هر نژاد و هر سنی ممکن است عفونت را داشته باشد و پیشگیری های لازم را بـرای همه و همیشه رعایت کنیم.

به طورکلی به دلیل وجود همین دورة بدون علامت است که خطر انتقال عفونت HIV افزایش می یابد، درواقع افـراد آلـوده از آلودگی خود بی خبرند و دیگران نیز از ظاهر آنها متوجه عفونت آنها نمی شود. درنتیجه پیشگیری را رعایت نمی کنند.

پس نکات پیشگیری از ایدز همیشه و برای همه رعایت شود.

-چگونه می توانیم وجود عفونت HIV را تشخیص دهیم ؟

با انجام آزمایش خون برای این منظور آزمایشی بنام الیزا و در صـورت مثبـت بـودن آن، آزمایشـی بنـام وسـترن بـلات انجـام میدهند. به یاد داشته باشید این آزمایش با انجام سایر آزمایش های خون ازجمله کم خونی و غیره مشـخص نمـی شـود و در لیست آزمایشات چک آپ معمولی و آزمایشات اجباری قبل از ازدواج نمی باشد.

-آزمایش تشخیص عفونتHIV در صورت وجود عفونت چه موقع مثبت می شود؟

منظور ازآزمایش مثبت یعنی عفونت را نشان داده است . این آزمایش بین 2 تا 12 هفته بعد از ورود ویروس به بدن مثبت می شود.کمتر از 2 هفته اصلاً مثبت نمی شود، بین 2 تا 12 هفته مثبت یا منفی است و بعد از 12 هفتـه مثبـت مـیشـود.)  ایـن مرحله دورة پنجره گفته می شود پس دورة پنجره فاصلۀ ورود ویروس به بدن تا زمانیکه آزمایش خـون بتوانـد ایـن عفونـت را تشخیص دهد.

اهمیت دورة پنجره درچیست؟

اگر جواب آزمایش HIV فرد منفی شد و فاصلۀ زمانی بین آخرین رفتار پرخطر وی تاز مان انجام آزمایش کمتر از 3 ماه بـوده باشد نمی توان گفت که او دارای عفونتHIV نیست و باید آزمایش مجدداً سه ماه بعد تکرار شود.

-آیا در دورة پنجره فرد به HIV مبتلا است ؟

فردی که آلوده به ویروس شده حتی در دورة پنجره که هنوز جواب آزمایش منفی است به این ویـروس مبـتلا سـت وویـروس دربدن او درحال رشد و تکثیر است و حتی مکان انتقال عفونت به فرد سالم را دارد .

HIV  چگونه وارد بدن می شود؟

بیشترین میزان ویروس در مایعاتی مثل خون، مایع منی، ترشحات دستگاه تناسلی زن و شیرمادر است. پس راههای انتقال این عفونت تزریق خون، استفاده از وسایل نوک تیز و برنده آلوده، سرنگ مشترک تماس جنسی و مادر به فرزند است .

-یک راه انتقال مهم خون است به چه معناست؟ و چگونه می توان از آن پیشگیری کرد؟

پوست سالم مانع ورود ویروس می شود ولی اگر پوست با هر وسیلۀ آلوده (که ممکن است در ظاهر خونی نباشـد) زخـم شـودویروس می تواند وارد بدن شود. مهمترین رفتارپرخطر در این خصوص استفاده از سرنگ و یا سایر وسـایل تزریـق مشـترک درمعتادان تزریقی است که با توجه به تزریق در رگ ، ویروس بلافاصله واردخون می شود درخون نیز سلولهایی است که ویـروسسریع وارد آنها شده و تکثیر می یابد. وسایلی همچون تیغ ، مکینه، مسواک، ناخنگیر ، موچین ، سوزن یا رنگ خـالکوبی وتـاتو(که رنگ آن نیز بسیارمهم می باشد) در صورت استفاده مشترک می تواند باعث انتقال عفونـتHIV  و هپاتیـتB  وC شـود.بعضی نواحی مثل داخل چشم، بینی ، دهان و ناحیۀ تناسلی از پوششی ظریف تراز پوست به نام مخاط پوشیده شـده وسـایلیکه در این نواحی استفاده می شوند مثل لنزرنگی لوله هایی که برای استفاده مشـامی مـواد مخـدر بکـار مـی رود و یـا دنـدانمصنوعی و مسواک شاید هیچگاه خونی نشوند ولی نباید بصورت مشترک استفاده شوند. البته احتمال  انتقال HIV از راه ایـنوسایل بسیار کم است چون ویروس ایدز بسیار حساس بوده و درمحیط خارج از بدن خیلی سریع بـه محـض خشـک شـدن ازبین می رود اما ویروس هپاتیت بیش از یک هفته خارج از بدن و روی وسایل می تواند زنده بماند.

دریافت خون و فرآورده های خونی آلوده نیز باعث انتقال عفونت HIV می شود. اما تمامی خـون هـای اهـدایی از نظـرHIV آزمایش شده و خونهای آلوده و مشکوک از چرخه خارج می شوند .

-یک راه انتقال مهم تماس جنسی است، به چه معناست؟

گفتیم یکی از مایعات بدن که میزان ویروس زیادی دارد ترشحات دستگاه تناسلی است وقتـی مخـاط واژن (دسـتگاه تناسـلیزنان) ، آلت تناسلی مرد ومقعد با ترشحات جنسی فرد دیگری (چه مرد و چه زن ) که مبتلا به عفونت HIV است تماس پیـداکند ویروس می تواند از مخاط عبور کرده ووارد بدن شود و سپس وارد خون شود ( به یاد داشته باشید فرد آلوده ممکن اسـتظاهری کاملاً سالم، هیکل قوی و اندامی زیبا داشته باشد و بسیار تمیز باشد).

-آیا جلوگیری طبیعی (دور ریختن مایع منی) از انتقال عفونت HIV جلوگیری می کند؟

جلوگیری طبیعی از انتقال عفونت HIV جلوگیری نمی کند چون ترشحات دستگاه تناسلی قبل از انزال مایع منی از دسـتگاهتناسلی مرد ترشح می شود نیز دارای ویروس است .

-آیا شستن دستگاه تناسلی بعد از تماس جنسی از ابتلا به عفونت HIV پیشگیری می کند؟

خیر، چون حتی با شستن بهرحال مقداری ازترشحات باقی می ماند ودرضمن ویروس درهمان مدت زمان کوتاه نیـز مـیتوانـدانتقال یابد.

-آیا تماس جنسی دهانی (لیسیدن یا مکیدن ناحیه تناسلی) هم می تواند باعث انتقال عفونت HIV شود؟

تماس دهان با هریک از اندام های تناسلی مرد و یا زن حتی اگر محیط داخل دهان در معرض تماس با ترشحات تناسـلی قـرارنگیرد بازهم خطر انتقال عفونتهای مقاربتی همینطور HIV را دارد البته خطر انتقال کمتر از تماس جنسی واژنیـال و مقعـدیاست. (البته اگر دهان زخم باشد خطر انتقال بیشتر است).

-  چه مواردی می تواند خطر انتقال عفونت HIV از طریق تماس جنسی را بیشتر کند؟

  • تماس جنسی در سنین پایین تر  از 18 سال
  • اولین تماس جنسی واژینال در خانمها
  • تماس جنسی مرد با مرد
  • تماس جنسی مقعدی
  • تماس جنسی در زمان قاعدگی یا هرگونه خونریزی دستگاه تناسلی
  •  تماس جنسی وقتی که فرد( چه زن و چه مر د) به سایر عفونتهای مقاربتی مبتلاست .

-بیماریهای مقاربتی یا آمیزشی چیست؟

بیماریهای مقاربتی یا آمیزشی بیماریهای عفونی هستند که عوامل عفونی آنها از طریق تماسهای جنسی انتقال مـی یابـد مثـلسوزاک، سیفیلیس، ایدز، هپاتیت BوC تبخال ناحیه تناسلی و زگیل ناحیه تناسلی و...

-بیماریهای مقاربتی چه علائمی دارند؟

علائم بیماریهای مقاربتی  عبارتند از هرگونه ترشح از آلت تناسلی مرد،  واژن  و مقعد، سوزش ادرار، درد درناحیـه تناسـلی بـههمراه تب ، درد درهنگام تماس جنسی ، وجود هرگونه زخم ، تاول ، بزرگی غدد لنفاوی ناحیه کشاله. ران بیماریهـای مقـاربتیچه در زن و یا مرد و بخصوص در زنان ممکن است بدون علامت باشد، یـا علائـم کـم باشـد و مـورد توجـه قرارنگیـرد. مخـاطدستگاه تناسلی در زمان وجود بیماریهای مقاربتی بسیارحساس تربوده و جذب ویـروسHIV  آسـانتر و سـریعتر صـورت مـیگیرد.

-چرا خطر انتقال عفونت HIV از طریق تماس جنسی مقعدی بیشتر از تماس جنسی واژنیال است؟

چون مخاط مقعد ظریف تر از مخاط واژن است درنتیجه جذب بیشتری دارد، تماس جنسی مقعدی با فشاربیشتری صورت می گیرد درنتیجه احتمال آسیب مخاط بیشتر و درنتیجه ورود ویروس راحت تر می شود. از طرفی ناحیـۀ مقعـد عـروق بیشـتریدارد درنتیجه ویروس وارد شده سریعتر وارد خون می شود .

-آیا مرد و زن به یک اندازه نسبت به عفونت HIV آسیب پذیرهستند؟

زنان از نظر شرایط جسمی بیشتر از مردان در معرض عفونت HIV هستند سطح مخاط دستگاه تناسلی زنان نسبت به مـردانبیشتر است و احتمال عبور ویروس HIV از این سطح بیشتر است از طرف دیگر ویروس HIV از سطح مخاطی واژن (مهبـل)راحت تر عبور می کند تا از سطوح مخاطی آلت تناسلی مرد.

دختران بیشتر در معرض خطر آلودگی با عفونت HIV هستند زیرا مخاط واژن آنها بسیار نازک بوده و کمتر مانع عبور ویروس HIV می شود همچنین خیلی سریعتر مخاطشان آسیب می بیند بخصـوص در اولـین تمـاس جنسـی واژینـال  در تماسـهایجنسی انتقال ترشحات جنسی بیشتر از مرد به زن بیشتر می باشد.

-  آیا تماس جنسی با افراد متعدد خطرآلودگی با عفونت HIV را بالا می برد؟

حتی با یک تماس جنسی هم امکان آلودگی با عفونت HIV وجود دارد، با این وجود خطر آلودگی با عفونت HIV بـا افـزایشتعداد شرکای جنسی افزایش می یابد.

-آیا می توان با کسی که جواب آزمایش وی منفی است تماس جنسی محافظت نشده (بدون کاندوم ) داشت ؟خیر زیرا:

  • ممکن است فرد آلوده به عفونت HIV باشد
  • هریک از دو طرف دارای سایر بیماریهای مقاربتی مثل سیفیلیس سوزاک، هپاتیت و ... باشند.
  • وی در دورة پنجره باشد ( به عفونت HIV مبتلا باشد ولی هنوز آزمایش منفی باشد).

آیا با صیغه یا عقد موقت هم  خطر انتقال عفونتHIV وجود دارد؟

صیغه تنها باعث می شود تماس جنسی بطور شرعی باشد وگرنه از انتقال عفونت HIV و سایر بیماریهای آمیزشـی پیشـگیرینمی کند حتی اگر فرد مقابل جواب آزمایش HIV منفی داردنیز باید حتماً کاندوم استفاده شود چـون ایـن عفونـت تـا 3 مـاهممکن است در آزمایش مشخص نشود و صیغه ها کوتاه مدت می باشد.

-چگونه می توان از ابتلاء به عفونت HIV در تماس های جنسی پیشگیری کرد؟

فعالیتهای جنسی که تبادل ترشحات جنسی صورت نگیرد فعالیت جنسی سالم یـا بـدون خطـر اسـت مثـل اسـتمناء ماسـاژ، مالیدن بدن به یکدیگر و در آغوش گرفتن

- تماس جنسی فقط با یک نفر که صددرصد شخص مطمئن باشد که چه درگذشته و چه در حال هیچ رفتار پرخطری (تزریق ،تماس جنسی باسایر ، خالکوبی و ...) نداشته و ندارد . در غیراینصورت باید حتماً کاندوم اسـتفاده شـود . بسـیاری از خانمهـایکشور ما خود هیچ رفتار پرخطری ندارند و از طریق همسرانشان در معرض خطر قرار می گیرند. تمـاس جنسـی بـا کانـدوم راتماس جنسی محافظت شده می نامند استفادة همیشگی و صحیح ازکاندوم خطر عفونت HIV و سـایر بیماریهـای مقـاربتی راکاهش می دهد.

- نکاتی که لازم است در استفاده از کاندوم رعایت شود چیست؟ا) به تاریخ انقضاء کاندوم توجه شود .

  • با دندان وقیچی و غیره باز نشود و یا اینکه با ناخن، زیورآلات یا زرورق پوشش به کاندوم آسیب نزند
  • نوک کاندوم را با انگشتان نگه دارید تا محفظه ای برای مایع منی بماند و پارگی رخ ندهد.
  • کاندوم از ابتدای تماس جنسی و بعد از آنکه آلت تناسلی نعوظ یافت استفاده شود .
  • با روغن و کرم و غیره کاندوم را چرب نکنید. در صورت لزوم می توان از نرم کننده های با غشاء آب استفاده کرد.
  • کاندوم را از بالاتا انتهای آلت بغلطانید.
  • بعد از انزال فوراً آلت را خارج کنید درحالیکه لبه کاندوم را برای جلوگیری از ریختن منی نگه دارید .

-  آیا کسیکه مورد تجاوز جنسی قرارگرفته ممکن است درمعرض خطر ابتلاء به عفونت HIV باشد.؟

بله اتفاقاً موارد تجاوز جنسی چون معمولاً تماس جنسی همراه با خشونت ، گاهاً بیش از یک نفـر و یـا مقعـدی ویـا همـراه بـا واژینال است میزان خطر انتقال خیلی بیشتر است و در صورت وقوع باید سریع به مراکز مشاوره مراجعه شود تا در صورت نیـازجهت پیشگیری دارو تجویز گردد و اگر مدتی از وقوع آن گذشته  است نیز حتمـاً جهـت انجـام آزمـایش مراجعـه شـود تـا ازآلودگی و عدم آلودگی خود مطلع شده و اقدامات لازم را انجام دهد.

-آیا آزمایش ایدز جزء آزمایشات اجباری قبل از ازدواج است؟

خیر، آزمایش HIV جزء آزمایشات اجباری قبل از ازدواج نیست و اجباری بودن آن قبل از ازدواج هم کمک نمی کنـد.  چـوناین آزمایش تا 3 ماه ممکن است عفونت HIV را نشان ندهد از طرفی باید فردی که برای زندگی مشترک انتخاب می کنید از نظر اخلاقی و رفتاری بشناسید. و از طرفی فردآگاهی پیدا کند که اگر رفتارپرخطری هم داشته دیگـر تکرارنکنـد وگرنـه خطـرفردی که امروز عفونتHIV ندارد و هنوز رفتارهای پرخطر خود را ادامه می دهد هم برای خود هـم بـرای شـریک زنـدگی وجامعه بسیاربیشتر از کسی است که عفونت HIV دارد ولی رفتار پرخطر ندارد ودرتماس هـای جنسـی نیـز نکـات پیشـگیریازجمله استفاده صحیح ازکاندوم را رعایت کند.

البته ما توصیه می کنیم کسانیکه قصد ازدواج دارند چند ماه قبل از ازدواج و تنها خودشان  دو نفر برای آموزش و مشاوره قبل از آزمایش HIV به مراکز مشاورة بیماریهای رفتاری مراجعه کنند و در صورت نیاز آزمایش انجام دهند چند ماه زودتـر از ایـننظر که ممکن است احتیاج به تکرار آزمایش باشد.

-چگونه HIV از مادر به فرزند منتقل می شود؟

از سه طریق ممکن است عفونت HIV از مادر به فرزندش منتقل شود .

  • در زمان بارداری ویروس HIV می تواند ازجفت و بند ناف عبورکرده و جنین را آلوده کند.
  • در زمان زایمان بعلت تماس طولانی مخاطهای نوزاد با خون و ترشحات مادر
  • از طریق شیردادن از مادرآلوده به کودک شیرخوار

البته کودکی که از مادر آلوده به عفونت HIV متولد می شود تا 18 ماهگی( 5/1 سالگی) نمی توان تشخیص داد که عفونت را ازمادر گرفته یا نه

-نکات پیشگیری ذکر شده را درمورد چه کسانی رعایت کنیم؟

همان طور که گفته شد فردی که به عفونت HIV مبتلاسـت بـرای چنـدین سـال بـدون علامـت اسـت. پـس از ظـاهر افـرادنمیتوانیم متوجه شویم که چه کسانی به این عفونت مبتلا هستند. بنابراین نکات پیشگیری ذکر شده را برای همـه و همیشـه باید رعایت کنیم.

-آیا میتوان نکات پیشگیری را همیشه و برای همه رعایت کرد؟

بله چون راههای انتقال خیلی محدود و فقط موارد ذکر شده خون، تماس جنسی و مادر به فرزند است .

درنتیجه رعایت کردن نکات پیشگیری بسیار راحت است. این عفونت به هیچ وجه در تماس های معمولی روزانه همچون دست دادن ، روبوسی ، درکنار هم نشستن ، تنفس ، عطسه ، سرفه ، لباس ، عرق ، نـیش حشـرات، ظـرف غـذای مشـترک اسـتفادهمشترک از تلفن، استخر، توالت ، حمام منتقل نمی شود.  براحتی می توان با یک نفر که به عفونت HIV مبـتلا سـت در یـکخانه زندگی کرد ولی به عفونت HIV مبتلا نشد به شرط آنکه نکات پیشگیری رعایت شود .

-اگر با فردی که مبتلا به عفونتHIV است زندگی کنیم یا تماس نزدیکی داشته باشیم آیا بـرای مـا خطـریدارد؟

با توجه به موارد ذکر شده در سؤال فوق که در تماسهای روزمره خطر انتقال عفونتHIV وجود ندارد زندگی کردن بـا فـردیکه دارای عفونتHIV است شما را در معرض خطر آلودگی قرار نمی دهد. شما می توانیـد بـدون نگرانـی از آلـوده شـدن ، بـافردی که مبتلا به عفونتHIV است در یک محل زندگی کنید، مشروط بـه اینکـه بـا او تمـاس جنسـی نداشـته باشـید و درصورت تماس جنسی از کاندوم با رعایت نکات ذکر شده در سؤال( 20) استفاده کنید. و البته وسایل ذکر شده در سـؤال 11 را به طور مشترک با او و همین طور با هیچ شخص دیگری استفاده نکنیم.

روبوسی ، تماس پوستی ، درکنارهم نشستن ، عطسه و سرفه و استفاده از وسایل مشترک مثل تلفن، توالـت ، حمـام ، اسـتخرباعث انتقال عفونت HIV نمی شود .

-چه کسانی لازم است برای انجام آزمایش HIV مراجعه کنند؟

  • کسانیکه خود یا همسرشان اعتیاد تزریقی دارند یا قبلاً داشته اند.
  • کسانیکه خود یا همسرشان تماس جنسی با افراد متعدد دارند یا قبلاً داشته اند.
  • کسانیکه خود یا همسرشان ازدواج موقت (صیغه ) دارند یا قبلاً داشته اند .
  • کسانیکه خود یا همسرشان سایر وسایل تیزو برندة ذکر شده را بطور مشترک با دیگران استفاده کرده اند.

-بعضی از مردانی که رفتار پرخطرداشته اند حاضر به انجام آزمایش HIV نیستند

اگر همسرشان آزمایش HIV انجام دهد و جواب منفی داشته باشد می تواند مطمئن باشد که شـوهرش هـم بـهHIV  مبـتلانیست؟

خیر، زیرا در عین حال که حتی با یک تماس جنسی امکان آلودگی با عفونت HIV وجود دارد ممکن اسـت فـردی بـهHIV مبتلا باشد و با وجود سالها زندگی با همسرش هنوز همسرش مبتلا نشده باشد.

مرکز مشاورة بیماریهای رفتاری چه مزیتهایی نسبت به سایرآزمایشگاه های خصوصـی سـطح شـهر بـرایانجام آزمایش HIV دارد ؟

آزمایش HIV در این مرکز دقیق تر انجام می شود.

در صورت مشکوک بودن آزمایش اول ، آزمایش تکمیلی فقط توسط این مرکز انجام و پیگیری می شود.

انجام آزمایش HIV در این مرکز بصورت رایگان (مجانی ) است .

آزمایش HIV در این مرکز کاملاً محرمانه صورت می گیرد یعنی فرد پس از ورود به مرکز یک کد یـا شـماره دریافـت مـیکند که در سایر قسمتها پزشک، آزمایشگاه و ... با کد ارجاع می شوند نام آنها پرسیده نمی شود و جواب آزمایش تنها بـه خـودفرد و حضوری داده می شود .

و مهمترین مزیت این مرکز برای انجام آزمایش HIV این است که قبل از انجام آزمایش ، آموزش درمورد ایدز و همچنـینمشاوره صورت می گیرد و فردآگاهی های کامل پیدا می کند که رفتارهای پرخطر چیست و از این به بعد رفتارهای پرخطـر راکنار بگذارد و در صورت نیاز به تکرار آزمایش به فرد تذکر داده می شود و آگاهی از معنای جواب آزمایش و دیـد صـحیحی درمورد ایدز پیدا می کند

-علت عدم مراجعه افراد برای انجام آزمایش HIV چیست؟

دوعلت مهم عدم مراجعه افراد شرم و ترس است . شرم بخاطر ذهنیت جامعـۀ عمـومی راجـع بـه ایـدز و تـرس از طردشـدن، قرنطینه شدن و ترس از خود بیماری ایدز. گاهی بخاطر این دو مسئله شرم و ترس یا اصلاٌ  وجود بیماری را انکارمی کنند کـهایدز کجا بود، ما یا شریک جنسی مان که هیچ علامتی نداریم و یا اینکه اگر عفونت HIV هم داریم بگذار ندانیم و کسـی هـمنداند

-آیا انجام آزمایش HIV شرم دارد؟

  • بسیاری از افراد ناخواسته در معرض خطر قرار گرفته اند.
  • بسیاری از افراد خود رفتار پرخطری نداشته اند و از طریق همسرشان در معرض خطر قرارگرفته اند.
  • بسیاری از افراد بعلت عدم آگاهی ازراههای انتقال ایدز و همین طور عدم آگاهی از تفریحات سالم و مهارتهـای زنـدگی خـود رادر معرض خطر قرارداده اند .
  • پس انجام آزمایش HIV و حتی مبتلا بودن به HIV شرم ندارد.

-آیا فرد آلوده به عفونت HIV قرنطینه می شود؟

خیر، نیازی به قرنطینه کردن فرد آلوده به عفونت HIV نیست چون همانطور که گفته شد این عفونت در اثر تماسهای روزمره معمولی منتقل نمی شود از طرفی در این عفونت فرد مدتها بدون علامت بوده می تواند زنـدگی فعـال و مفیـدی بـرای خـود واطرافیان داشته باشد پس نیازی به قرنطینه کردن او نیست

- آیا فرد آلوده به عفونت HIV ازجامعه طرد می شود؟

بسیاری از افرادی که آلوده به عفونت HIV هستند نزد خانواده و سایرین بسیار قابل احترام هستند علت طرد شـدن بعضـی ازافراد آلوده به عفونت HIV از طرف خانواده و یا جامعه به دوعلت است

عدم آگاهی دقیق از راههای انتقال و عدم انتقال

علت مهمتر این است که این افراد هنوز رفتارهای قبلی خود همچون اعتیاد و .............. را ادامه می دهند و آنچه کـه آنهـا رابرای خانواده و جامعه غیرقابل تحمل می کند و باعث می شود تا آنها را طرد کنند اعتیاد و عدم رعایت بهداشت است. ما زنـانزیادی داریم که درگذشته بعلت اعتیاد همسران از آنها جدا شده انـد ولـی در حـال حاضـر بـا وجـود آگـاهی از عفونـتHIV همسرشان بعلت ترک اعتیاد و تغییر رفتارگذشته حاضر به زندگی مجدد با او هستند البته این افراد بایـدنکات پیشـگیری را درتماس های جنسی رعایت کنند.

البته باید بپذیریم که بعضی از افراد جامعه ما هنوز آگاهی کافی درخصوص ایدز و HIV ندارند و نسبت به ایدز و فردآلـوده بـهعفونت HIV دید و برخورد صحیحی ندارد.به همین دلیل بهتر است انجام آزمایش HIV در مراکز مشاوره بیماریهای رفتـاریصورت گیرد که به صورت محرمانه است .

-بعضی بعلت ترس از اینکه به عفونت HIV مبتلا باشند برای انجام آزمایش مراجعه نمی کننـد و اینکـه »اگـرعفونت را داریم بهتر است ندانیم« آیا این صحیح است؟

اتفاقاً اگر کسی رفتارپرخطری داشته و از بیماری ایدز می ترسد حتماً باید برای انجام آزمایش HIV مراجعه کند چون با انجام آزمایش اگر عفونت HIV را ندارد که از عدم آلودگی خود آگاه می شود و طبق آموزشهای داده شده تمامی رفتارهـای پرخطـررا می شناسد و نکات پیشگیری را در آینده رعایت می کند. از طرفی اگر عفونت HIV را دارد نیز از آلودگی خود زودتر مطلع می شود و با رعایت نکات آموزشـی داده شـده مراقبـتهـایلازم را از خود انجام دهد تا این عفونت دیرتر در بدنش رشد کند و دوره بدون علامت آن طولانی تـر شـود- پـس بـا آزمـایشندادن و اینکه بگذار ندانم بهرحال همیشه در اضطراب و نگرانی به سر می بـرد وهمـین اضـطرابها حتـی اگـر عفونـتHIV  را نداشته باشد روی سلامت جسمی و روحی او اثر می گذارد. اگر هم که به عفونت HIV مبـتلا باشـد بـا وجـود ایـن اضـطرابهاسیستم ایمنی بدنش ضعیف شده و درنتیجه بیماری ایدز سریعتر در بدنش پیشرفت می کند.

-آیا فرد مبتلا به عفونت HIV می تواند روی طول دورة بدون علامت تأثیر بگذارد ؟

بله همانطور که گفته شد طول دوره بدون علامت (فاصله ورود ویروس به بدن تازمانیکه سیستم ایمنی بدن ضعیف شود) کمتر از یک سال تا بیش از 10 سال است و حتی 8-5% افرادمبتلا به عفونت HIV یک عمر طبیعی می کنند بدون اینکـه سیسـتمایمنی بدنشان خیلی ضعیف شود . اتفاقاً خود فرد مبتلابه HIV بیشترین و مهمترین عامل مؤثر روی ایـن دوره اسـت. بـدینصورت که اگر فرد آلوده به HIV بدن خود را قوی تر کند سیستم دفاعی بدن تاحدود زیادی جلوی تکثیر این ویـروس را مـیگیرد و این مدت بسیار طولانی تر می شود و بالعکس با ضعیف کردن سیستم دفاعی بدن خود زمینه را برای رشد و تکثیر این ویروس فراهم می کند ودرنتیجه این دوره کوتاه تر می شود یعنی ویـروس سـریعتر تکثیـر پیـدا مـیکنـد و بیمـاری سـریعترپیشرفت می کند.

فردآلوده به HIV چگونه می تواند سیستم دفاعی بدن خود را قوی تر کند؟

اولین گام برای تقویت سیستم دفاعی بدن این است که بپذیرد این عفونت را دارد و در حال حاضر ایـن یـک مسـئله غیرقابـلتغییر است و افسوس خوردن این مسئله را تغییر نمی دهد .

مسئله قابل تغییر سیستم دفاعی بدن او است که با افسوس خوردن و اضطراب و افسردگی ضعیف تر می شود و اما با پـذیرفتناینکه من این عفونت را دارم و با یک روحیۀ خوب برای تقویت سیستم دفاعی بدن خود مصمم باشد که »من سیسـتم دفـاعیبدنم را تقویت می کنم و نمی گذارم این ویروس در بدنم رشد کند« با همین پذیرش و تصمیم سیستم دفاعی بدن بهبـود مـییابد. گام بعدی برای تقویت سیستم دفاعی بدن کنار گذاشتن رفتارهای پرخطر (تزریق مشترک مواد، تماس جنسی محافظـتنشده با افراد متعدد و حتی با همسر، وسایل تیز مشترک و سایر مسائل) ذکر شده است چون د رهرکدام از این رفتارها ممکـناست میزان ویروس HIV بیشتری ، همچنین سایر عفونتها از قبیل هپاتیتBوC سـیفیلیس و ................ ...... وارد بـدن شـود ودرنتیجه سیستم دفاعی بدن ضعیف تر شود، ودر یک کلام فرد مبتلا به عفونت HIV باید خیلـی بیشـتر از سـایر افـراد نکـاتبهداشتی را رعایت کند تا به سایر عفونتها مبتلا نشود .

گام بعدی ترک مواد مخدر است فرد با کنارگذاشتن مصرف مواد مخدر هم خود را از آسیبهای ناشی از مواد مخـدر حفـظ مـیکند و هم زندگی منظم تر و مفیدتری را ادامه می دهد و بهتر به تغذیه، خواب و بهداشت مناسب خود اهمیـت مـیدهـد. گـامبعدی کنار گذاشتن سایر عاداتی که به بدنش آسیب می رساند همچون الکل و سیگار و ... و شروع عادات خوب همچون ورزش و مطالعه

-  آیا فرد مبتلا به HIV لازم است تحت مراقبت پزشک باشد؟

بله این افراد در مرکز مشاوره بیماری های رفتاری تحت معاینات و آزمایشات دوره ای توسط پزشکان متخصص قراردارنـد و درمواقع لزوم دارو تجویز می شود تا از پیشرفت بیماری جلوگیری شود. درحال حاضر داروهای مؤثری برای کنترل ایـدز  موجـوداست و اگر گفته میشود ایدز درمان ندارد منظور این است که دارویی که با مصرف آن عفونت HIV کاملاً از بـدن ریشـه کـن شود نیست و گرنه دارو برای کنترل آن هست که در صورت مصرف مـنظم و بـه موقـع و بـا نظـر پزشـک متخصـص تـأثیرات بسیارخوبی دارد .

آیا فرد مبتلا به HIV می تواند به زندگی مشترک با همسر خود (که مبتلا به HIV نیست) ادامه دهد؟

بله ، در صورتیکه در تماسهای جنسی کاندوم به روش صحیح و با رعایت نکات ذکر شده استفاده شود تا حـد زیـادی از انتقـال عفونت HIV به همسر پیشگیری می کند.

سمبل و نشان ایدز چیست؟ و نشانه چه پیامهایی است؟

سمبل ایدز در جهانی یک روبان قرمز است .

روبان قرمز سمبل جهان همبستگی و همدلی با افراد آلوده به HIV است و مردم را به اتحاد برای مبارزه برعلیه بیمـاری ایـدزفرا می خواند:

  •  رنگ قرمز به مفهوم عشق ، نشانه ای از هم دردی و حمایت از افراد مبتلا
  •  رنگ قرمز به مفهوم خون، بیانگر تحمل درد و رنج افراد فوت شده به دلیل بیماری ایدز
  •  رنگ قرمز نشانگر خشم ، به علت بیچارگی و درماندگی در برابر بیماری که هنوز درمانی برای آن کشف نشده
  • رنگ قرمز به عنوان یک علامت هشدار به منظور پرهیز ازغفلت و سهل انگاری در برابر مشکلات زمانه است .

-چگونه می توانیم ویروس ایدز و هپاتیت را روی وسایلی مانند موچین ، چاقو ، ...  یا سطوح از بین برد؟وایتکس ( هیپوکلریت 5% )  بهترین ماده در دسترس است که می توان برای سطوح استفاده کرد و یا وسایل آلوده را به مـدت 20 دقیقـه در آن شناور گذاشت. همچنین الکل 70 درجه در صورتیکه روزانه تعویض شود و وسایل به مدت 20 دقیقه در آن شناور باشد بسیار مفید است . اما برای ضدعفونی سطوح موثر نیست چون سریع تبخیر می شود.

-  چه کسانی لازم است برای انجام آزمایش HIV مراجعه کنند؟

  • کسانیکه خود یا همسرشان اعتیاد تزریقی دارند یا قبلاً داشته اند.
  • کسانیکه خود یا همسرشان تماس جنسی با افراد متعدد دارند یا قبلاً داشته اند.
  • کسانیکه خود یا همسرشان ازدواج موقت (صیغه ) دارند یا قبلاً داشته اند .
  • کسانیکه خود یا همسرشان سایر وسایل تیزو برندة ذکر شده را بطور مشترک با دیگران استفاده کرده اند.

-سمبل و نشان ایدز چیست و نشانه چه پیامهایی است؟

سمبل ایدز در جهانی یک روبان قرمز است .

روبان قرمز سمبل جهان همبستگی و همدلی با افراد آلوده به HIV است و مردم را به اتحاد برای مبـارزه برعلیـه بیمـاری ایـدز فـرا مـی خواند:

  • رنگ قرمز به مفهوم عشق ، نشانه ای از هم دردی و حمایت از افراد مبتلا
  • رنگ قرمز به مفهوم خون، بیانگر تحمل درد و رنج افراد فوت شده به دلیل بیماری ایدز
  • رنگ قرمز نشانگر خشم ، به علت بیچارگی و درماندگی در برابر بیماری که هنوز درمانی برای آن کشف نشده
  • رنگ قرمز به عنوان یک علامت هشدار به منظور پرهیز ازغفلت و سهل انگاری در برابر مشکلات زمانه است .

- چگونه می توانیم ویروس ایدز و هپاتیت را روی وسایلی مانند موچین ، چاقو ، ...  یا سطوح از بین برد؟

وایتکس ( هیپوکلریت 5% )  بهترین ماده در دسترس است که می توان برای سطوح استفاده کرد و یا وسایل آلوده را به مـدت 20 دقیقـه در آن شناور گذاشت. همچنین الکل 70 درجه در صورتیکه روزانه تعویض شود و وسایل به مدت 20 دقیقه در آن شناور باشد بسیار مفید است . اما برای ضدعفونی سطوح موثر نیست چون سریع تبخیر می شود.

  • گروه خبری : پیام سلامت
  • کد خبری : 88729
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید