رژیم غذایی و پوکی استخوان یافتههای یک پژوهش جدید در زنان ایرانی: در سال ۲۰۲۵، گروهی از پژوهشگران ایرانی در مجلهی معتبر Scientific Reports مقالهای منتشر کردند که رابطهی بین نوع تغذیه و سلامت استخوانها را بررسی کرده است. آنها در این مطالعه، حدود ۳۰۰ زن ایرانی پس از یائسگی را مورد بررسی قرار دادند تا ببینند آیا غذاهای التهابزا میتوانند باعث پوکی استخوان شوند یا خیر.
منظور از "غذاهای التهابزا" چیست؟
بعضی غذاها در بدن ما حالتی از التهاب ایجاد میکنند. التهاب اگر مدت زیادی در بدن باقی بماند، میتواند به سلولها و بافتها و از جمله استخوانها آسیب بزند.
غذاهای التهابزا شامل:
- فستفود و غذاهای سرخکرده
- نوشابه و نوشیدنیهای شیرین
- قند و شیرینی زیاد
- گوشتهای فرآوریشده (مثل سوسیس و کالباس)
- چربیهای ناسالم و روغنهای جامد
در مقابل، غذاهایی هستند که التهاب را کاهش داده و به بدن آرامش میدهند:
- سبزی و میوه تازه
- ماهی
- مغزها (گردو، بادام، پسته)
- لبنیات کمچرب
- حبوبات و غلات کامل
شاخص DII به چه معناست؟
DII مخفف Dietary Inflammatory Index است، یعنی شاخص التهابی رژیم غذایی. این شاخص عددی است که نشان میدهد غذاهای ما چقدر التهابزا یا ضدالتهابی هستند.
- اگر رژیم غذایی پر از فستفود، نوشابه و شیرینی باشد در نتیجه شاخص DII بالا و التهاب بیشتر است.
- اگر رژیم غذایی شامل میوه، سبزی، ماهی و روغن زیتون باشد درنتیجه DII پایین و التهاب کمتر است.
- هرچه DII پایینتر باشد، خطر بیماریها و پوکی استخوان کمتر است.
شاخص BMD چیست؟
BMD مخفف Bone Mineral Density است، یعنی تراکم مواد معدنی استخوان. این شاخص نشان میدهد استخوانهای ما چقدر محکم و فشردهاند.
- اگر BMD بالا باشد، استخوانها قوی و سالماند.
- اگر BMD پایین باشد، استخوانها ضعیف و شکنندهاند. یعنی احتمال پوکی استخوان بیشتر است. BMD معمولاً با دستگاهی مخصوص (تست سنجش تراکم استخوان) اندازهگیری میشود.
نتیجهی پژوهش چه بود؟
پژوهشگران متوجه شدند: زنانی که رژیم غذاییشان التهابیتر بود (یعنی DII بالاتر داشتند)، تراکم استخوانشان (BMD) پایینتر بود. به بیان سادهتر: غذای التهابزا =التهاب بیشتر= استخوانهای ضعیفتر
بهطور خلاصه، زنانی که تغذیهی سالمتر داشتند، استخوانهای محکمتر و احتمال بسیار کمتری برای ابتلا به پوکی استخوان در آنها وجود داشت.
پیام این پژوهش برای ما:
این مطالعه به زبان ساده میگوید: اگر میخواهیم استخوانهای سالم و محکمتری داشته باشیم، باید التهاب بدن را کاهش دهیم؛ و سادهترین راه اصلاح تغذیه است.
کمتر بخوریم:
- فستفود
- نوشابه،
- قند و شیرینی
- سوسیس و کالباس
- غذاهای سرخشده
بیشتر بخوریم:
- سبزی و میوه تازه،
- ماهی
- عدس و لوبیا
- گردو و بادام
- روغن زیتون
- لبنیات کمچرب
واحد پیشگیری و مراقبت از بیماریهای غیرواگیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان آباده
نظر دهید